Mediciniștii – solidari pentru sănătate
- vizualizări: 534
Misiune îndeplinită: 6000 de măști și pliante distribuite în 31 de localități din țară. Acesta este rezultatul campaniei de informare Virusul nu a dispărut! Împreună oprim pandemia!, desfășurată, în perioada 1 februarie-28 martie 2021, de către studenți și medici-rezidenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ,,Nicolae Testemițanu”, membri ai Asociației Studenților și Rezidenților în Medicină din Moldova (ASRM). 40 de tineri mediciniști s-au deplasat, în calitate de voluntari, în localitățile din țară și au informat populația despre respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției SARS-CoV-2.
Măștile de protecție au fost oferite de Reprezentanța Organizației Mondiale a Sănătății în țara noastră. Prin dialog direct și materialele informative diseminate, tinerii au îndemnat oamenii să-și igienizeze mâinile, să evite locurile aglomerate, să poarte masca de protecție corect, să se izoleze în caz de contactare a virusului, să respecte distanța socială ș.a. De asemenea, mediciniștii le-au explicat că vaccinarea împotriva COVID-19 reprezintă soluția optimă pentru diminuarea ratei de îmbolnăvire și a riscului de a face o formă gravă a bolii.
Gheorghe Buruiană, președintele ASRM, a menționat că mediciniștii s-au alăturat eforturilor naționale de comunicare în vederea promovării măsurilor de profilaxie a infecției și că ingeniozitatea voluntarilor în discuția cu localnicii a avut un impact pozitiv în recepționarea mesajului campaniei. ,,Drept feedback al proiectului am înțeles ca majoritatea populației dorește sa se vaccineze (în funcție de tipul vaccinului). Discuțiile cu oamenii și informarea lor a fost o modalitate foarte eficientă și binevenită”, a subliniat liderul organizației studențești. În context, președintele le-a mulțumit voluntarilor care au participat în acest proiect și au demonstrat responsabilitate socială și dedicare.
Protagoniștii campaniei de informare sunt: Olga Clipii, Rodion Cujbă, Dumitrița Nichiforeac, Dorin Paiul, Maria-Magdalena Pojoga, Domna Chiriac, Gloria Cazac, Irina Boico, Daniela Chistol, Cristina Grajdean, Aurelia Cimpoi, Emanuela Ghidion, Petru Dodița, Mariana Pitușcan, Adrian Scutari, Dima Cartaleanu, Ion Ciobanu, Eugen Valic, Maria Vizitiu, Diana Ungureanu, Vladislav Vlad, Ana-Maria Mereuță, Tatiana Grigoriev, Gabriela Hosman, Nicoleta Ivaschiv, Maria Ciobanu, Daniela Gamureac, Nicoleta Pricop, Adrian Vicol, Adelina Negruța, Otilia Gulii, Serafima Ambros, Victoria Siminciuc, Anastasia Tcaci, Nicoleta Botnar, Pavel Chisaru, Nicoleta Praguza, Mădălina Triboi, Anisia Bassarab și Alexandru Ciocan.
Pe parcursul celor două luni, viitorii doctori și farmaciști au organizat acțiuni de informare în orașele: Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni, Rîșcani, Drochia, Bălţi, Făleşti, Bălți, Sîngerei, Florești, Telenești, Călărași, Orhei, Nisporeni, Strășeni, Criuleni, Hîncești, Ialoveni, Anenii Noi, Căușeni, Cimișlia, Leova, Cantemir, Cahul și Vulcănești și în satele: Țaul, Mihăilești, Valea Perjei (r. Cimișlia), Fetița, Sărata-Galbenă și Manta.
Campania s-a desfășurat în cadrul Programului de combatere a pandemiei COVID-19 „Solidari pentru Sănătate”, ce este destinat țărilor Parteneriatului Estic, susținută de Biroul OMS în Republica Moldova și de Uniunea Europeană.
Menționăm că, odată cu instituirea situației epidemiologice în țara noastră, mediciniștii au dat dovadă de maximă responsabilitate și mobilizare, angajându-se în calitate de asistenți medicali și implicându-se activ în numeroase acțiuni de voluntariat, astfel oferind suport instituțiilor medicale în lupta cu COVID-19.
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii